Wednesday, December 10, 2008

Όλοι εναντίον όλων

Τα τελευταία χρόνια εκδηλώνονται έντονες αντιπαλότητες στην Ελληνική κοινωνία. Οι αστυνομικοί είναι εναντίον των κουκουλοφόρων, οι κουκουλοφόρι εναντίον των καταστηματαρχών, οι καταστηματάρχες εναντίον των απεργών, οι απεργοί εναντίον της κυβέρνησης, η κυβέρνηση εναντίον των χαμηλών εισοδημάτων, τα χαμηλά εισοδήματα εναντίον των υψηλών εισοδημάτων, τα υψηλά εισοδήματα εναντίον των ξένων και οι ξένοι εναντίον των αστυνομικών, για να κλείσει έτσι ο κύκλος. Α, και όλοι είναι εναντίον του Καραμανλή.

Νοιώθω ότι η Ελληνική κοινωνία θα μπορούσε να διδαχθεί από τους χαζοαμερικανούς, και ιδιαίτερα από την ενωτική ομιλία του επόμενου προέδρου τους. Δεν μπορούμε να πορευτούμε έτσι για πολύ.

buzz it!

4 comments:

Anonymous said...

Καλά τα λες αλλά θα διαφωνήσω στο τελευταίο σημείο.
Ότι αντιγράψαμε από τους χαζοαμερικανούς μας κατάντησε όπως μας κατάντησε. Φυτά δηλαδή που καταναλώνουν και καταναλώνονται.
Να διδαχθούμε από την ιστορία μας και ΜΟΝΟΝ απ΄αυτή! Έχουμε πολύ λαμπρότερα παραδείγματα ως έθνος και πολύ πιο αξιόπιστες κουβέντες παλιότερων Ελλήνων για να εμπνευστούμε.

grbelafonte said...

Ωραία όλα αυτά, αλλά τι να διδαχθούμε από την ιστορία μας; Εμφυλίους και δε συμμαζεύεται; Πάλι πρέπει να φιλτράρεις, όπως πρέπει να φιλτράρεις και τα ερεθίσματα από το εξωτερικό. Για μένα είναι αξιοθαύμαστο που τόσο διαφορετικοί άνθρωποι από τόσο διαφορετικά μέρη κατάφεραν να φτιάξουν ένα κράτος (τις ΗΠΑ), τη στιγμή που εμείς αν και λιγότεροι δεν μπορούμε να τα βρούμε μεταξύ μας.

Anonymous said...

Μέχρι και η Αμερική με τόσο σύντομη και μικρή ιστορία πίσω της είχε Εμφύλιο και το γνωρίζεις!
Για δες λίγο το αποτέλεσμα αυτής της "επιτυχημένης" προσπάθειας σήμερα και συγκεκριμένα μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Μια χώρα γεμάτη αντιφάσεις, με πολεμοχαρείς ηγέτες που ενώ ευαγγελίζονταν ειρήνη σκορπούσαν θανατικό ανά την υφήλιο, υπηρέτες του καπιταλισμού ο οποίος σήμερα τους εκδικείται με την αξεπέραστη κρίση με πολίτες φυτά μπουκωμένα από χάμπουργκερς και coca-cola θα γίνουν το παράδειγμά μας; Να μας λείπει!
Το μοντέλο των ΗΠΑ απέτυχε και κατέρρευσε. Δεν έχει απολύτως τίποτα να μας δώσει σαν φωτεινό παράδειγμα.
Η Ελλάδα παρά τις πληγές της αντέχει κάτι χιλιάδες χρόνια σ΄αυτή τη γωνιά του χάρτη.

grbelafonte said...

Αυτό πάλι, μόλις αναφέρεις για την Αμερική όλοι να αρπάζονται, δεν το καταλαβαίνω. Εγώ είμαι ο τελευταίος που θα πει ότι τα κάνουν όλα τέλεια. Επεσήμανα όμως την ικανότητά τους να αφήνουν τις διαφορές τους στην άκρη και να γυρίζουν σελίδα. Η κοινωνία τους δεν είναι ιδανική, είναι όμως ανοιχτή. Και για σκέψου, από τον εμφύλιο της Αμερικής και μετά, πόσα χρόνια πήρε στους Ευρωπαίους για να τα βρουν μεταξύ τους; (ΟΚ, ο πληθυσμός είναι μεγαλύτερος, όπως και οι "ιστορικές" διαφορές, αλλά είναι νομίζω ενδεικτικό γεγονός)