Monday, November 17, 2008

Η έρευνα για την έρευνα

Η VPRC εργάστηκε τους τελευταίους μήνες για κάτι που αποκαλεί «έρευνα για την πολιτική κουλτούρα των blogs». Ως νέος μπλόγκερ δεν ήξερα ότι γινόταν αυτή η δουλειά από το καλοκαίρι, και το έμαθα μέσω του πρόσφατου post στο nylon.gr. Το αυτονόητο, που από ό,τι καταλαβαίνω δεν τήρησαν, είναι ότι εφόσον τους ενδιαφέρει η πολιτική, θα έπρεπε να μελετήσουν μόνο τα πολιτικά blogs, ή τελοσπάντων όσα δηλώνουν ότι ασχολούνται και με πολιτικά θέματα.

Υπάρχουν πολλά που μπορεί να πει κανείς για τέτοιου είδους τσαπατσουλιές που αυτοαποκαλούνται «έρευνες», εγώ όμως θα παραθέσω μια προσωπική εμπειρία. Ήμουν φοιτητής και μια μέρα μου χτύπησε την πόρτα ένας κύριος με χαρτιά στο χέρι. «Καλημέρα σας, ήρθα για μια έρευνα σχετικά με την τηλεόραση». Οι μόνες ερωτήσεις που μου έκανε ήταν τι μάρκα τηλεόραση έχω (χρειάστηκε να πάω πίσω στο δωμάτιο να δω, γιατί δεν το είχα προσέξει ποτέ), πόσες ώρες τη βδομάδα βλέπω τηλεόραση (επίσης δύσκολο, γιατί δεν έχει Champion's League κάθε βδομάδα, και πρέπει να κάνεις διαιρέσεις και ιστορίες), και αν η τηλεόρασή μου ήταν παλιάς ή νέας τεχνολογίας (αυτό το ήξερα, κυρία, κυρία, είναι παλιάς!). Στη συνέχεια με ρώτησε και την ηλικία μου και τα υπόλοιπα τυπικά, απασχόληση, οικογενειακό εισόδημα στο περίπου, και με άφησε με το αποστομωτικό «Έχω και μερικές σελίδες ακόμα με ερωτήσεις, αλλά τι να σε ζαλίζω τώρα, θα τα συμπληρώσω μόνος μου!».

buzz it!

4 comments:

Anonymous said...

Διάβασα το άρθρο που αναφέρεται στην έρευνα. Όλα καλά κι όλα ωραία. Το μόνο που με ανησυχεί είναι η κατακλείδα περί "θεσμικής συγκρότησης" των blogs. Ξέρουμε καλά πως όπου μπήκαν "πλαίσια" η σκέψη και η έκφραση έπαψε να είναι ελεύθερη.

grbelafonte said...

Καλησπέρα Pandora!

Δεν καταλαβαίνω τι θέλει να πει ο ποιητής όταν μιλάει για «θεσμική συγκρότηση». Πιστεύει ίσως ότι σε λίγα χρόνια οι blogers θα εκλέγουν έναν συνδικαλιστικό εκπρόσωπό τους, ή ότι θα κάνουν κόμμα; Από την άλλη υπάρχει σε ένα βαθμό αυτοοργάνωση του χώρου. Έχουν γίνει διαμαρτυρίες (π.χ. για τις φωτιές) και συγκεκριμένες δράσεις (π.χ. 4Δ). Τα παραδοσιακά μέσα δυσκολεύονται ίσως να κατανοήσουν πώς γίνεται κάτι τέτοιο χωρίς δημοσιογράφους και κομματόσκυλα και χωρίς συγκεκριμένους θεσμούς. Και γιαυτό μάλλον υπάρχει αυτή η κατακλείδα στο άρθρο.

Anonymous said...

Αυτό εννοούν οραματιζόμενοι την "θεσμική συγκρότηση" των bloggers. Να τους χώσουν στο γρανάζι της εξυπηρέτησης συμφερόντων όπως έγινε με τους δημοσιογράφους. Τους "κλέβουν" το ψωμί και κάπως πρέπει να τους βάλουν στο χέρι.
Κατά την ταπεινή μου άποψη θα μπορούσαν από δω να ξεκινήσουν πολύ περισσότερες ανθρωπιστικές και πολιτιστικές πρωτοβουλίες ώστε να στραφεί ο κόσμος σε πιο υγιή και δημιουργικά πράγματα. Το να αναμασούμε τη νοσηρή πολιτική πραγματικότητα δεν βοηθάει κανέναν. Δράση χρειάζεται. Όχι αναμάσημα.

Anonymous said...

Το σχόλιό μου είναι άσχετο αλλά ελπίζω να με δικαιολογήσετε.
Aν έχεις έστω και ένα μικρό δείγμα ανθρωπιάς απάνω σου διάθεσε ένα λεπτό να διαβάσεις το ακόλουθo email..

Νέα μόδα έχει σηκωθεί στην Κίνα τον τελευταίο καιρό και δεν αφορά ρούχα, αλλά ζωντανά γατάκια τα οποία μεγαλώνουν μέσα σε γυάλινα μπουκάλια παραμόρφωμένα παίρνοντας το σχήμα του μπουκαλιού!!!
Αν είναι δυνατόν!!!!
Το ζώο ταΐζεται με καλαμάκι από μια μικρή εισδοχή και αφοδεύει από μια τρύπα στο πίσω μέρος του βάζου.
Λίγο πρίν τοποθετηθεί μέσα στο βάζο το γατάκι δέχεται ηρεμιστικό μυών ούτως ώστε να μην μπορεί ν΄ αντισταθεί.
Μέσα σε ένα μήνα και με τις "κατάλληλες" ανθρώπινες επεμβάσεις το γατάκι παίρνει το σχήμα του βάζου.. Ακόμα και το κεφάλι του!!
Τα ζώα μετά πωλούνται για σουβενίρ στο σπίτι..
Για περισσότερες πληροφορίες: http://zealcorp.com/bonsaikitten/bkintro.html
Μαζεύονται υπογραφές στη ακόλουθη ιστοσελίδα http://www.petitiononline.com/J1A2D3E4/petition.html και σας παρακαλω να διαθέσετε ούτε ενα λεπτό από το χρόνο σας να υπογράψετε να σταματήσει αυτή η κτηνωδία.

Προωθήστε αυτό το email σε όσους περισσότερους μπορείτε και μην ξεχνάτε να διαγράφετε τις προηγούμενες επαφές από τον κορμό του μηνύματος.